Info


Route

De Marathon Via Belgica start precies op de grens bij Vicus Rimburg (Landgraaf) waar de Via Belgica over de brug over de Worm Nederland binnenkomt. Via het heuvelrijke landschap van Landgraaf (het hoogste punt van de Via Belgica ligt in Landgraaf) komen we bij het eerste wisselpunt (voor de quattro estafette) ter hoogte van Snowworld Landgraaf.

Na het wisselpunt gaat de marathon verder door het Caumerbeekdal naar de grootste Romeinse stad langs de route: Coriovallum oftewel Heerlen. Coriovallum ontstond op een heuvel tussen de Caumerbeek en de Geleenbeek dus met een klein klimmetje lopen we over het oude Pancratiusplein en langs het Romeins Thermenmuseum langs de Geleenbeek loopt de marathon richting Voerendaal waar de grootste Romeinse villa van Nederland is gevonden naar het tweede wisselpunt (quattro en duo estafette).

Vanaf Voerendaal klim je via de dorpjes Craubeek, Termaar, Koulen en Walem langszaam omhoog tot het Geuldal voor je voeten ligt. Hier stond ooit de Romeinse wachtpost op de Goudsberg met een weergaloos uitzicht over Valkenburg en de Geulvallei. Via de lange afdaling kom je in hartje Valkenburg waar de marathon z’n weg vervolgt via het voetpad langs de Geul. Hoewel het grootste deel van de route verhard is loop je hier een kleine kilometer op het mergel waar Limburg zo bekend om is.

Uiteindelijk kom je in Geulhem waar het laatste wisselpunt (van de quattro estafette) ligt. Bij Geulhem ligt de grootste uitdaging in de route. Via de Geulhemmerweg gaan we omhoog naar Berg en Terblijt. Een echte kuitenbijter van 60 hoogtemeters waarna je getrakteerd wordt op een wijds uitzicht over de Maasvallei en Maastricht. Op de oude Servaasbrug finishen we na exact 42,195 km in het hart van Romeins Maastricht: Mosa Trajectum!

De gehele route wordt uitgezet en zal duidelijk gemarkeerd worden voor de deelnemers.

Dit zijn de pijlen die je als loper moet volgen