
Het programma ziet er als volgt uit:
Voor de Marathon Via Belgica geldt een tijdslimiet van 6 uur wat inhoudt dat deelnemers uiterlijk om 16:00 uur dienen te finishen. Op de route zullen verschillende punten zijn waarop tijdslimieten gelden, deze zullen vooraf aan de deelnemers gecommuniceerd worden.
De Marathon Via Belgica start precies op de grens bij Vicus Rimburg (Landgraaf) waar de Via Belgica over de brug over de Worm Nederland binnenkomt. Via het heuvelrijke landschap van Landgraaf (het hoogste punt van de Via Belgica ligt in Landgraaf) komen we bij het eerste wisselpunt (voor de quattro estafette) ter hoogte van Snowworld Landgraaf.
Na het wisselpunt gaat de marathon verder door het Caumerbeekdal naar de grootste Romeinse stad langs de route: Coriovallum oftewel Heerlen. Coriovallum ontstond op een heuvel tussen de Caumerbeek en de Geleenbeek dus met een klein klimmetje lopen we over het oude Pancratiusplein en langs het Romeins Thermenmuseum langs de Geleenbeek loopt de marathon richting Voerendaal waar de grootste Romeinse villa van Nederland is gevonden naar het tweede wisselpunt (quattro en duo estafette).
Vanaf Voerendaal klim je via de dorpjes Craubeek, Termaar, Koulen en Walem langszaam omhoog tot het Geuldal voor je voeten ligt. Hier stond ooit de Romeinse wachtpost op de Goudsberg met een weergaloos uitzicht over Valkenburg en de Geulvallei. Via de lange afdaling kom je in hartje Valkenburg waar de marathon z’n weg vervolgt via het voetpad langs de Geul. Hoewel het grootste deel van de route verhard is loop je hier een kleine kilometer op het mergel waar Limburg zo bekend om is.
Uiteindelijk kom je in Geulhem waar het laatste wisselpunt (van de quattro estafette) ligt. Bij Geulhem ligt de grootste uitdaging in de route. Via de Geulhemmerweg gaan we omhoog naar Berg en Terblijt. Een echte kuitenbijter van 60 hoogtemeters waarna je getrakteerd wordt op een wijds uitzicht over de Maasvallei en Maastricht. Op de oude Servaasbrug finishen we na exact 42,195 km in het hart van Romeins Maastricht: Mosa Trajectum!
De gehele route wordt uitgezet en zal duidelijk gemarkeerd worden voor de deelnemers.
Dit zijn de pijlen die je als loper moet volgen
Op basis van de verwachte finishtijd worden deelnemers ingedeeld in een bepaald startvak.
* Voor startvak A dient een marathontijd van 3 uur of minder te zijn gelopen in de laatste 48 maanden voor de wedstrijd. De organisatie behoudt zich het recht om de loper te vragen bewijs hiervoor aan te leveren.
Gedetaileerde kaart met route inclusief navigatie naar wisselpunten en alle verzorgingsposten zijn ook te vinden onder Route.
Details over de route inclusief een overzicht van de verzorgingsposten zijn te vinden onder “Route”. De verzorgingsposten zijn minimaal voorzien van water voor alle deelnemers die passeren binnen de gestelde tijdslimieten.
Voor de estafette deelnemers is onze busregeling niet van toepassing en zal er op eigen verantwoordelijkheid vervoer van de deelnemers naar start en de wisselpunten geregeld moeten worden. Zorg er dus zelf voor dat de aflossende deelnemers op tijd op de wisselpunten gereed staan voor de loperswissel.
Wij kunnen ons goed voorstellen dat je als estafette- of bedrijventeam gezamelijk bij de start aanwezig wilt zijn om vervolgens met z’n allen je loopmaatje of collega / collega’s te zien starten en aan te moedigen. Er van uitgaande dat de deelnemers geen wereldrecordhouders op de 10 km zijn, is er theoretisch gezien genoeg tijd om je met de auto te verplaatsen naar het wisselpunt voordat de loper arriveert. Ga er echter wel van uit dat de parkeergelegenheid in Rimburg beperkt zal zijn en dat je auto misschien wel op zo’n 15 – 20 minuten loopafstand van de start geparkeerd zal zijn. Om zeker te zijn van een parkeerplaats raden we je aan via Duitsland te rijden en te parkeren bij de Lidl (navigatie: Grenzweg 3, 52531 Übach-Palenberg, Duitsland). Om het risco op te laat arriveren te voorkomen, kun je overwegen om de 2e loper al eerder bij het eerste wisselpunt af te zetten. De 2e loper kan dan zonder risico en zonder zich te haasten de 1e loper aflossen.
Voor de volgende wisselpunten geldt in principe hetzelfde. Echter de drukte en beperking voor wat parkeerlokatie betreft zoals bij de start zal niet van toepassing zijn bij de wisselpunten daar er vlakbij geparkeerd kan worden. De deelnemers kunnen zich vanaf het eerste wisselpunt dus relatief snel weer verplaatsen naar het volgende wisselpunt. De bij de wisselpunten arriverende lopers kunnen in de auto stappen en doorrijden naar het volgende wisselpunt of rechtstreeks naar de finish. De met de auto gearriveerde deelnemer loopt naar het volgende wisselpunt of naar de finish in het geval van een duo estafetteteam of laatste loper van het quattro-estafetteteam.
Bij een duo-estafetteteam is er meer tijd voor de aflossende deelnemer en kan er na de start direct doorgereden worden naar het halve marathon wisselpunt. Hieronder ter referentie enkele minimale (auto) reistijden tussen de wisselpunten excl. extra tijd voor instappen / uitstappen / parkeren enzovoorts. Looptijd bij start en finish van circa 15 minuten komt er dus nog bij !
Houd er dus rekening mee dat de parkeergelegenheid in Maasticht (net als in Rimburg) mogelijk ook relatief ver van de finish ligt. Dus als je “samen en als team wilt finishen” kan dat maar dan raden we aan hier ook rekening mee te houden in je planning ! Je kunt als estafetteteam de laatste 50 – 100 meters samen lopen door ter hoogte van bijvoorbeeld het “Centre Ceramique” – langs de maas tussen het Gouvernements gebouw en de Servaasbrug – je laatste loper op te wachten.
Samenvattend – en zoals wij het inschatten – komen met name de estafettelopers die 10 km binnen 35 minuten lopen bij de start en finish mogelijk in de knel als er niet strak gepland wordt.
Route details inclusief lokatie wisselzones zijn te vinden onder Route
Klik op “Route” voor overige details en navigeer mogelijkheden.
Bij de start, finish en op de route is medische ondersteuning aanwezig, deze wordt verzorgd door Stichting Sportdokters. Op je startnummer staat het noodnummer van Stichting Sportdokters. Dit kan tijdens de wedstrijd gebeld worden. Bij acute situaties bel je 112.
Om de route en oversteekplaatsen zo veilig mogelijk te maken zijn er voldoende verkeersregelaars aanwezig.
Natuurlijk wil je je door je man of vrouw, kinderen of kleinkinderen, familie of vrienden laten aanmoedigen tijdens jouw romeinse voetrace. In de aanloop naar het evenement wordt al deze informatie bekend gemaakt op de speciale toeschouwersinformatie pagina.
Wil je met het OV naar de marathon reizen? Dan kan! Samen met Arriva bieden we jou 20% korting op de regionale bussen en treinen van Arriva. Arriva heeft hiervoor speciale tickets beschikbaar: