Tijdens de marathon


Programma 2024

Het programma ziet er als volgt uit:

7:30 uur
Opening finishterrein Maastricht (Kesselskade)
8:30 uur
Vertrek bussen vanuit Maastricht (Kesselskade) naar de start in Rimburg
9:15 uur
Aankomst bussen in Rimburg
10:00 uur
START MARATHON
11:00 uur
START KIDSRUN in Maastricht
11:00 - 12:00 uur
Prijsuitreiking KIDSRUN Maastricht
12:30 uur
Verwachte binnenkomst winnaar MARATHON
13:00
START KIDSRUN in Heerlen
13:00 - 14:00 uur
Prijsuitreiking KIDSRUN Heerlen
14:00 uur
Prijsuitreiking MARATHON in Maastricht
16:00 uur
Finish laatste loper en sluiting parcours
17:30 uur
Sluiting finishterrein Maastricht

Voor de Marathon Via Belgica geldt een tijdslimiet van 6 uur wat inhoudt dat deelnemers uiterlijk om 16:00 uur dienen te finishen. Op de route zullen verschillende punten zijn waarop tijdslimieten gelden, deze zullen vooraf aan de deelnemers gecommuniceerd worden.

Route

De Marathon Via Belgica start precies op de grens bij Vicus Rimburg (Landgraaf) waar de Via Belgica over de brug over de Worm Nederland binnenkomt. Via het heuvelrijke landschap van Landgraaf (het hoogste punt van de Via Belgica ligt in Landgraaf) komen we bij het eerste wisselpunt (voor de quattro estafette) ter hoogte van Snowworld Landgraaf.

Na het wisselpunt gaat de marathon verder door het Caumerbeekdal naar de grootste Romeinse stad langs de route: Coriovallum oftewel Heerlen. Coriovallum ontstond op een heuvel tussen de Caumerbeek en de Geleenbeek dus met een klein klimmetje lopen we over het oude Pancratiusplein en langs het Romeins Thermenmuseum langs de Geleenbeek loopt de marathon richting Voerendaal waar de grootste Romeinse villa van Nederland is gevonden naar het tweede wisselpunt (quattro en duo estafette).

Vanaf Voerendaal klim je via de dorpjes Craubeek, Termaar, Koulen en Walem langszaam omhoog tot het Geuldal voor je voeten ligt. Hier stond ooit de Romeinse wachtpost op de Goudsberg met een weergaloos uitzicht over Valkenburg en de Geulvallei. Via de lange afdaling kom je in hartje Valkenburg waar de marathon z’n weg vervolgt via het voetpad langs de Geul. Hoewel het grootste deel van de route verhard is loop je hier een kleine kilometer op het mergel waar Limburg zo bekend om is.

Uiteindelijk kom je in Geulhem waar het laatste wisselpunt (van de quattro estafette) ligt. Bij Geulhem ligt de grootste uitdaging in de route. Via de Geulhemmerweg gaan we omhoog naar Berg en Terblijt. Een echte kuitenbijter van 60 hoogtemeters waarna je getrakteerd wordt op een wijds uitzicht over de Maasvallei en Maastricht. Op de oude Servaasbrug finishen we na exact 42,195 km in het hart van Romeins Maastricht: Mosa Trajectum!

De gehele route wordt uitgezet en zal duidelijk gemarkeerd worden voor de deelnemers.

Dit zijn de pijlen die je als loper moet volgen

Estafette teams: vervoer naar wisselpunten

Estafetteteams (zowel Duo’s als Quattro’s) zijn zelf verantwoordelijk voor vervoer tussen de start/finish en wisselpunten. Of dat op de fiets of per auto gaat mag je zelf kiezen. De eerste loper van je team kan – indien bij je inschrijving besteld – per bus van Maastricht naar de start in Rimburg. Deze speciale bussen vertrekken ’s ochtends vanaf het finishterrein op de Kesselskade in Maastricht (zie bovenstaand kaartje).

Houdt rekening met een ruimte tijdschatting tussen de wisselpunten. Hieronder vind je hoe lang je ongeveer nodig hebt om van parkplaats naar wisselpunt te lopen en hoelang google aangeeft dat je nodig hebt om van het ene naar het volgende wisselpunt te rijden. Voor hele snelle Quattro teams kan dat best uitdagend zijn. Loop je niet sneller dan 35 minuten per 10km dan zou je genoeg tijd moeten hebben om op tijd bij alle wisselpunten klaar te staan. Als Duo team heb je uiteraard meer tijd om tussen start/finish en wisselpunt te reizen.

Start: Duo/Quattro teams
Wil je met je team jouw eerste loper aanmoedigen bij de start van de marathon, dat kan! Rij wel even via Duitsland, want Rimburg is in verband met de marathon al vroeg afgesloten voor verkeer. Houdt als quattroteam ook even rekening met de tijd want het is wel een stukje wandelen naar de start en je hebt ook meteen 15 minuten reistijd nodig naar het volgende wisselpunt.

Wisselpunt 1: Quattro teams
Bij Snowworld Landgraaf parkeer je makkelijk dichtbij de wisselzone.

Wisselpunt 2: Duo/Quattro teams
De parkeerplaats langs de Valkenburgerweg ligt ietsje verder van het wisselpunt, houdt daar rekening mee. Je loopt van het naar het wisselpunt over het fietspad waar ook marathonlopers rennen. Hinder ze niet en loop zoveel mogelijk in de berm.

Wisselpunt 3: Quattro teams
De parkeerplaats bij het laatste wisselpunt ligt weer direct naast de wisselzone dus je hoeft niet ver te lopen. Houdt wel even rekening met het tijdelijke éénrichtingsverkeer langs de parkeerplaats. Richting de finish moet je linksaf als je de parkeerplaats afrijdt. Daarna brengt je navigatie je vanzelf in hartje Maastricht.

Samen finishen in Maastricht!
Bij de finish in Maastricht zijn alleen betaalde parkeergarage’s op loopafstand. Wij raden je aan parkeergarage “De Griend” te gebruiken (aan de overzijde van de Maas vanaf de finish gezien). Van daar is het ongeveer 8 minuutjes naar het finishterrein lopen. Wil je samen met je hele team tegelijk finishen? Verzamel dan op of vlak voor de Servaasbrug. Je kunt je teammaatje goed zien aankomen en samen finishen!

Startvakken

Op basis van de verwachte finishtijd worden deelnemers ingedeeld in een bepaald startvak.

Startvak A:
< 3.00 uur *
Startvak B:
3.00 - 3.30 uur
Startvak C:
3.30 - 4:15 uur
Startvak D:
4:15 - 6:00 uur

* Voor startvak A dient een marathontijd van 3 uur of minder te zijn gelopen in de laatste 48 maanden voor de wedstrijd. De organisatie behoudt zich het recht om de loper te vragen bewijs hiervoor aan te leveren.

Verzorgingsposten

Tijdens de marathon zijn verzorgingsposten aanwezig. Bij “Route” vind je een interactieve kaart waar alle verzorgingsposten te vinden zijn. De verzorgingsposten blijven minimaal voorzien van water voor alle deelnemers die passeren binnen de gestelde tijdslimieten.

Waterposten

Op alle verzorgingsposten vind je sowieso Coca Cola, Born Iso-Pro sportdrank en water.

Verzorgingsposten/wisselzones

Op de wisselpunten vind je naast alle (sport-) drank tevens fruit, koek, winegums, rozijnen etc. In onderstaande tabel zie je wat waar te krijgen is.

Daarnaast is het ook mogelijk om op de wisselpunten je eigen sportbidon te laten neerzetten, zie hiervoor “Eigen sportdrank gebruiken”.

Ten slotte zijn op alle wisselpunten ook (mobiele) toiletten te vinden.

 

Overzicht water- & verzorgingsposten op route

4.2 km : Waterpost
Water, Born Iso-Pro (isotone sportdrank) + Coca Cola
9.9 km : Verzorgingspost / wisselzone
Alle dranken + persoonlijke bidon + fruit (bananen en sinaasappels), koek, winegums, rozijnen etc. + toilet
14.6 km : Waterpost
Water, Born Iso-Pro (isotone sportdrank) + Coca Cola
17.2 km : Waterpost
Water, Born Iso-Pro (isotone sportdrank) + Coca Cola
21.1 km : Verzorgingspost / wisselzone
Alle dranken + persoonlijke bidon + fruit (bananen en sinaasappels), koek, winegums, rozijnen etc. + toilet
25.0 km : Waterpost
Water, Born Iso-Pro (isotone sportdrank) + Coca Cola
28.6 km : Waterpost
Water, Born Iso-Pro (isotone sportdrank) + Coca Cola
31.3 km : Verzorgingspost / wisselzone
Alle dranken + persoonlijke bidon + fruit (bananen en sinaasappels), koek, winegums, rozijnen etc. + toilet + watersponzen
33.0 km : Waterpost
Water, Born Iso-Pro (isotone sportdrank) + Coca Cola + watersponzen
37.8 km : Waterpost
Water, Born Iso-Pro (isotone sportdrank) + Coca Cola + watersponzen
42.195 km : Verzorgingspost + FINISH
Alle dranken + fruit (bananen en sinaasappels), koek, winegums, rozijnen etc. + toilet

Details over de route inclusief een overzicht van de verzorgingsposten zijn te vinden onder “Route”. De verzorgingsposten zijn minimaal voorzien van water voor alle deelnemers die passeren binnen de gestelde tijdslimieten.

 

Eigen sportdrank

Wil je tijdens de Marathon Via Belgica je eigen sportdrank gebruiken dan kan dat! Je kunt zelf een drinkrugzakje meenemen, maar vanaf 2023 is het ook mogelijk je eigen sportbidons bij de wisselpunten te laten zetten. Neem je gevulde bidons mee naar de start in Rimburg en geef ze af, samen met je dropbag. Wij brengen je bidons naar de 3 wisselpunten (9,9 km – 21,1 km – 31,3 km) en achteraf brengen we de bidons weer naar de finish. Rond 17u kunnen de bidons weer bij het finishterrein worden afgehaald.

 • Je dient je bidons zelf te vullen en gevuld af te geven.
 • Je bidons dienen gemarkeerd met watervaste markeerstift (naam + startnummer) afgegeven te worden.
 • Bidons die niet worden opgehaald na de marathon worden niet opgestuurd.
 • Bidons mogen niet buiten de wisselpunten te worden weggegooid (respecteer onze natuur).

EHBO en verkeersregelaars

Bij de start, finish en op de route is medische ondersteuning aanwezig, deze wordt verzorgd door First Responders Unit Zuyd. Op je startnummer staat het noodnummer van First Responders Unit Zuyd. Dit kan tijdens de wedstrijd gebeld worden. Bij acute situaties bel je 112.

Om de route en oversteekplaatsen zo veilig mogelijk te maken zijn er voldoende verkeersregelaars aanwezig.

Kidsrun

Ook dit jaar wordt in Maastricht (Mosa Trajectum) en Heerlen (Coriovallum) weer een kidsrun georganiseerd! Ben jij erbij? Deelname is ook nu weer helemaal gratis! Neem je klasgenoten mee en ga ervoor!

Kidsrun Heerlen

De kidsrun Heerlen loopt rondom het stadhuis en over het Pancratiusplein. Ren 1, 2 of 3 rondjes door het Romeins kwartier! Achteraf krijg je een echte medaille en een uniek wedstrijdshirt.

Programma Kidsrun Heerlen

Start
13:00 uur
Prijsuitreiking
binnenplein De Vondst (Raadhuisstraat)
Direct na alle jeugdwedstrijden

* Kijk voor het volledige dagprogramma op onze pagina “tijdens de marathon

Parcoursinformatie Kidsrun Heerlen

 • Locatie: Rondom het stadhuis (Romeins kwartier)
 • Start / finish: Raadhuisplein (tegenover de Vondst)
 • Leeftijdscategorieën 4-6 jaar: 600 M (1 rondje)
 • Leeftijdscategorieën 7-9 jaar: 1200 M (2 rondjes)
 • Leeftijdscategorieën 10-12 jaar: 1800 M (3 rondjes)

Kidsrun Maastricht

De kidsrun Maastricht gaat over het laatste gedeelte van het wedstrijdparcours. Ren 1, 2 of 3 rondjes waar straks ook de marathonlopers finishen! Achteraf krijg je een echte medaille.

Programma Kidsrun Maastricht

Start
11:00 uur
Prijsuitreiking
Direct na alle jeugdwedstrijden

* Kijk voor het volledige dagprogramma op onze pagina “tijdens de marathon

Parcoursinformatie Kidsrun Maastricht

 • Locatie: Servaasbrug & Kesselskade
 • Start / finish: onder de finishboog op de Kesselskade
 • Leeftijdscategorieën 4-6 jaar: 500 M (1 rondje)
 • Leeftijdscategorieën 7-9 jaar 1000 M (2 rondjes)
 • Leeftijdscategorieën 10-12 jaar 1500 M (3 rondjes)

Bereikbaarheid en bewonersinformatie

Om de veiligheid van lopers, toeschouwers en omwonenden te bewaken zijn tijdens de marathon verschillende verkeersmaatregelen van kracht. Hierdoor kunnen wegen tijdelijk niet bereikbaar zijn, of verkeer kan enkel in één richting gebruik maken van een wegdeel. Een interactief overzicht van alle verkeersmaatregelen en tijdschema’s is te vinden op de aparte pagina met bewoners informatie:

Bewoners informatie 2023

Toeschouwersinformatie

Natuurlijk wil je je door je man of vrouw, kinderen of kleinkinderen, familie of vrienden laten aanmoedigen tijdens jouw romeinse voetrace. In de aanloop naar het evenement wordt al deze informatie bekend gemaakt op de speciale toeschouwersinformatie pagina.

Bezoek de marathon met het openbaar vervoer

Ook in 2024 is Arriva weer sponsor van onze Marathon Via Belgica en kun je op zondag 26 Mei 2024 voordelig naar de de Marathon reizen. Zodra meer bekend over komend jaar zullen wij dat hier delen.

<!–
Wil je met het OV naar de marathon reizen? Dan kan! Samen met Arriva bieden we jou 20% korting op de regionale bussen en treinen van Arriva. Arriva heeft hiervoor speciale tickets beschikbaar:

–>

Meer weten?

Veel gestelde vragen

Onze partners en sponsoren