Toeschouwers


DE INFORMATIE OP DEZE PAGINA IS NOG NIET ACTUEEL VOOR DE EDITIE VAN 26 MEI 2024!!!

Vanaf Maart 2024 zullen wij deze pagina aanpassen met actuele toeschouwers informatie voor 26 Mei 2024. Tot dan!

Wil je jouw vriend/vriendin, vader of moeder, opa of oma aanmoedigen maar weet je niet waar je langs de route de beste plekjes kunt vinden? Wij hebben een paar highlights voor je op een rijtje gezet waaronder eveneens veel Romeinse activiteiten voor jong en oud naast de marathon in Heerlen en Maastricht. Wil je weten wat waar te vinden is? Kijk dan in het kaartje:

 

Wist je dat je op Zondag 21 Mei 2023 gebruik kunt maken van 20% korting op de regionale bussen en treinen van onze partner ARRIVA om de lopers aan te moedigen? Kijk hier voor meer informatie: met-arriva-naar-marathon-via-belgica-met-20-korting/

Start Rimburg & Landgraaf

Kom naar ons Romeins startdorp Rimburg! Geniet tussen 9 en 11 uur ’s ochtends van de bourgondische gastvrijheid en moedig de lopers aan voor hun tocht van 42,2km door het Limburgse Heuvelland! Het startschot is om 10:00u waarna je nog even kunt nagenieten in het gezellige startgebied.

Via Belgica
Bij de aanleg van de Ring Parkstad is op de Haanweg de Via Belgica opgegraven. Onze lopers worden hier door de Romeinen van Stichting Linea Recta op broodnodige verzorging getrakteerd. Kom kijken en waan je even in Romeinse sferen!

Hereweg
De naam Hereweg verwijst naar het netwerk van Romeinse Heerwegen of Heirbanen waar de Via Belgica van uitmaakte. Hier in Landgraaf ligt het hoogste punt van de marathon en tevens van de hele Via Belgica tussen Keulen en Bologne-sur-Mer! Zoek een plekje langs de lange weg en moedig de lopers aan als ze naar het hoogste punt klimmen.

Wisselpunt: Snowworld
Aan de voet van de Wilhelminaberg ligt het eerste wisselpunt van de estafettelopers. Marathonlopers hebben hier ongeveer 10km in de benen. Kom onze lopers aanmoedigen vanaf het altijd gezellige terras bij Snowworld Landgraaf!

Heerlen (Coriovallum)

Wil je de lopers aanmoedigen in de oudste stad van Nederland? Kom dan naar Heerlen, of Coriovallum zoals het toen bekend stond. De stad dankt zijn bestaansrecht aan de kruising van de heerwegen Via Belgica en Via Traiana waar de zwarte mijlpaal tegenover het Thermenmuseum aan herinnerd. Wist je dat de thermen het oudste, grootste en best bewaarde antieke gebouw van Nederland is?

Door heel Heerlen worden zondag 21 Mei 2023 Romeinse activiteiten georganiseerd voor jong en oud. Ook vind in Heerlen dit jaar voor het eerste een Marathon Via Belgica kidsrun plaats. Kijk voor meer informatie op de kaart bovenaan en het programma van zondag.

Programma Heerlen

Pancratiusplein:

Soldaten drill
Voor de jonge gasten: ben jij geschikt voor het Romeinse leger? Romeins soldaat werd je niet zomaar: als Romeins soldaat moest je sterk zijn en uithoudingsvermogen hebben. Met deze soldatendrill kun je zelf ontdekken of het leven als soldaat in het grote Romeinse legioen voor jou is weggelegd.

Workshop ontspanning na inspanning: kathleen
Samen met de reenactors van fortvnata maak je zelf een heerlijk ruikende badolie met ingrediënten die de romeinen 2000 jaar geleden in Coriovallum gebruikten. Ook geven zij demonstraties en uitleg hoe badolie werd gebruikt in het badhuis en hoe je bijvoorbeeld een bad schraper daarbij kon gebruiken.

Geleenstraat:

Spellen uit thermenmuseum
Knutselen kruikjes versieren en kleuren

Gasthuisstraat:

Je eigen archeologische opgraving
In emmertjes gevuld met zand ga je met een metaaldetector op zoek naar speciale schatten en mag je de gevonden muntjes houden.

Coriovallumstraat:

Reus lucius: stichting collegium stadsreus lucius
Eén van de oudst bekende bewoners van de stad coriovallum, stadsreus lucius, maakt met zijn verklede begeleiders zijn opwachting tijdens de marathon om de deelnemers, kijkers en andere gasten reusachtig te onthalen. Bij de reus willen wij een wedstrijd maken om de bezoekers de hoogte van de reus te laten raden. Bij gelijke uitkomsten wordt er geloot en de winnaar mag met zijn familie gratis het
Thermenmuseum bezoeken met rondleiding met gids.

Thermenmuseum verkleedfeest:
Verkleed je als Romein en moedig zo geheel in stijl jouw favoriete renner(s) aan. Maak een leuke (groep)foto en gebruik deze op je sociale media. Post jouw beste foto op social media en win leuke prijzen. Bijvoorbeeld jaarkaart museum, rondleiding, Escape room De Vondst etc.

Parkeerplaats thermenmuseum everybody jump:
Romeins springkussen, Colosseum, met mogelijkheid te duelleren. Werk jezelf ook in het zweet terwijl je jouw favoriete renner aanmoedigt.

Het landelijke Heuvelland

Wil je de lopers aanmoedigen in het mooie decor van het heuvelland met pittoreske dorpjes en weidse landschappen? Tussen Heerlen en Valkenburg passeert de marathon veel kleine dorpjes en kun je eventueel met de fiets zelfs op meerdere mooie plekjes komen.

Kasteel Terworm
De atleten lopen tussen de mooie Franse tuin en voor Kasteel Terworm door. Neem je camera mee want dit is een fotomomentje!

De Dame van Voerendaal
De Dame van Voerendaal die hier ooit heeft gewoond ligt nu vereeuwigd voor het pittoreske stationsgebouw van Voerendaal. Heel handig om na het aanmoedigen nog snel met de trein naar de finish in Maastricht te reizen!

Wissel halve marathon
Tussen Voerendaal en Craubeek ligt het halve marathon punt! Hier wisselen de duo estafette lopers van loper. Ook voor de quattro team zit hier de helft van hun strijd erop en begint de derde loper aan zijn tocht door het heuvelland.

Craubeek
Een rustig dorpje onderaan de berg van Klimmen. Maar zondag 29 Mei is het er even heel gezellig als onze atleten er doorheen lopen.

Termaar
Bij Termaar zijn de lopers net bovenop het plateau van Klimmen aangekomen. De op één na laatste klim van de marathon!

Koulen
Midden in het veld zie je de lopers al van verre aankomen. Zie je in de verte ook de kerk van Klimmen? Dat was vroeger een Romeinse wachttoren die een groot deel van de Via Belgica kon overzien.

Walem
Midden tussen de velen weilanden en akkers ligt het laatste dorpje op het plateau: Walem. Hierna is het niet ver meer tot de lange afdaling naar Valkenburg.

Goudsberg
Een uniek plekje op de marathonroute. Bovenaan de Goudsberg zijn de fundamenten van een wachttoren gevonden en dat is niet heel gek. Geniet van het weidse uitzicht over het Geuldal waar de lopers afdalen naar het altijd gezellige Valkenburg!

Valkenburg

Het altijd gezellige Valkenburg of de “Côte de Geul” is de laatste stad waar de marathonlopers doorheen kruisen. Bekend van de Cauberg en Amstel Gold Race maar ook om de bruisende sfeer. Zin om de lopers bourgondisch aan te moedigen? Strijk neer op de vele terrasjes langs de route en geniet van de Limburgse Revièra!

Geulpoort
Via de Geulpoort lopen de atleten het oude centrum in. De middeleeuwse poort is volledig opgebouwd uit Limburgs mergelsteen en menig Romein zou jaloers zijn op zo’n mooie toegangspoort.

Romeinse Catacomben
Wist je dat in Valkenburg een replica van de Catacomben in Rome te vinden is, compleet uitgehakt in Mergel? De Marathon Via Belgica loopt precies langs de ingang!

Geulhemmerberg
De laatste kuitenbijter naar de finish is er eentje van formaat! Met ruim 30km in de benen mogen de atleten hier over ruim een kilometer 60 meter klimmen. Voor de één zal dat wat makkelijker gaan dan voor de ander. Kom de lopers aanmoedigen en help ze de berg op!

Maastricht

Heerenweg
Na regen komt zonneschijn en na klimmen komt dalen. Tussen wijngaarden en akkers lopen de atleten het Maasdal of zoals onze Maastrichtse ambassadeur Jo Schoonbroodt het noemt: het paradijs in.

Servaasbrug
De Servaasbrug staat ook wel bekend als de “aw brök” oftewel de oude brug. Hoewel de echte Romeinse brug hier niet heel ver vandaan ligt is de Servaasbrug de oudste brug waar de Marathon Via Belgica overheen gaat! De lopers zien de finish al liggen en hoeven nog maar een paar honderd meter. Help jij ze met de laatste loodjes?? Laat je horen!

Kidsrun Maastricht
Net als in Heerlen vind dit jaar in Maastricht de Marathon Via Belgica Kidsrun plaats. Wil je weten hoe laat? Kijk dan in het programma.

Finish op de Kesselskade
Bourgondisch genieten met een ster! Kom vanaf de vele terrassen langs de finishstraat de lopers aanmoedigen op de laatste meters van hun tocht. Laat je horen en moedig de atleten aan tot die laatste krachtinspanning!

Onze partners en sponsoren